Fra Texas’ Rødder til Verdensscenen: Charley Crockett Fortæller

12. september 2023

Lær den ikoniske sanger at kende før han indtager scenen den 20. september i Store VEGA

Søren Mcguire – Journalist

Ingen knokler for countrymusikken som Charley Crockett

At tale med Charley Crockett er som at fare vild i countrymusikkens 100 år lange historie. Man stiller ét lille spørgsmål om inspirationen bag hans sange, og tyve minutter senere er den 39-årige sanger fra Texas nået halvvejs gennem årene som gademusikant i både USA og Europa, inspirationen fra 60’ernes Nashville Sound, frygten for at slå igennem for hurtigt, og kunsten at udgive plader i det, han kalder “Willie Nelson-tempo.” Historien om hans vej til toppen af countrymusikken er på mange måder en countrysang værd i sig selv – præcis som de countrylegender, der lever videre i Charley Crocketts sange. 


Den 20. september vender han tilbage til Danmark – et land, der rent faktisk har sin helt egen plads i fortællingen om Charley Crockett. Her er en håndfuld gode grunde til, at du bør glæde dig til hans koncert.

Ingen overdøver larmen som Charley Crockett

Det er absolut en af musikhistoriens mere udvandede klichéer, men Charley Crockett spiller først og fremmest musik, fordi han aldrig rigtig har prøvet andet. Han var kun 17, da han vendte den hårdt prøvede barndom ryggen i Texas og begyndte at optræde på gaden på tværs af USA og Europa. Sangene samlede han op og lærte undervejs, han tog den på tommelfingeren gennem landet eller som regulær vagabond langs jernbanerne, altid drevet af en nødvendighed frem for drømmen om en egentlig karriere i countrymusikkens kommercielle sus og dus. Musikken var, som Charley Crockett fortæller, aldrig bare en hobby, og den dag i dag spiller han som stadig stod på gadehjørnet og knoklede for småpenge.

“Hele min tilgang til musikken, branchen og vores shows stammer fra alle de år, jeg optrådte på gaden. Jeg lærte at spille musik på gaderne i det franske kvarter i New Orleans, hvor jeg var nødt til at forsøge at overdøve både trafikken, de forbipasserende blæserorkestre og musikken, der bragede ud fra alle klubberne og caféerne. Jeg har spillet på gaden i Nashville, New York og Europa, og jeg vil altid være mere tryg ved at spille udenfor på et gadehjørne end noget andet sted.”

Charley Crockett er the hardest working man in country music

Det er ikke uden grund, at Charley Crockett er blevet kaldt den mest hårdtarbejdende mand i countrymusikken. Han har udgivet tolv albums siden 2015 og spiller gerne op mod 250 shows om året; en arbejdsindsats, der efterhånden kun matches af Willie Nelson. Men selv om Charley Crockett har udgivet flere albums på otte år end flere af hans kolleger når at udgive på en hel karriere, holder han fast i troen på, at han stadig har karrierens højdepunkt til gode;

 

“Der var engang en, der fortalte mig, at det ville være uheldigt, hvis jeg fik succes for tidligt, for så ville jeg ikke have samme tid til at blomstre. Det gælder helt sikkert for mig. Willie Nelson var på min alder, da han udgav “Red Headed Stranger” (Willies 18. album, af mange betragtet som hans hovedværk). Jeg er selv en late bloomer, og jeg er først nu ved at lære at kunne fortælle min egen historie i mine sange. Willie Nelson ændrede countrymusikken med den plade. Hvem ved, måske kan jeg gøre det samme?”

 

Charley Crockett er den nye lyd af det gamle Nashville

Du kender sikkert Hank Williams nasale high lonesome lyd fra 40’erne, Johnny Cash’s første eventyr ud i rockabilly i 50’erne, og Waylon og Willies Outlaw-country fra 70’erne. Men har du egentlig nogensinde givet dig selv lov til at dykke ned i den såkaldte “Nashville Sound’, countrymusikkens pop- og strygerbaserede guldstandard, der for alvor satte Nashville på landkortet op gennem de tidlige 60’ere? Ja, det er blød (og udskældt) top 40-country af den slags, din mormor måske elskede, men sandheden er, at få countrysangere nogensinde har sunget bedre end Bobby Bare, Jim Reeves, Don Gibson og Tom T. Hall. Før du går på jagt i pladebutikkernes støvede kældre, så lyt til Charley Crocketts version af klassikeren “Skip a rope” og Tom T. Halls “I hope it rains at my funeral”. Det er som om, at lyden af the Nashville Sound er skabt til Charley Crocketts svingende baryton:

“Hvis det ikke havde været for the Nashville Sound, som gav byen en kæmpe renæssance tilbage i 60’erne og 70’erne, havde jeg sikkert ikke været countrysanger i dag. Ja, jeg lærte at synge på gaden i New Orleans, men det er det kulturelle arvegods fra Nashville og sangere og musikere som George Jones og Chet Atkins, der for alvor drypper fra mine fingre, når jeg spiller.”

København er noget særligt for Charley Crockett

Første gang, Charley Crockett spillede i Danmark, var som gademusikant i 2010. En fyr, han havde mødt i New York, anbefalede ham at tage til København, som dengang var omtrent så langt fra Texas og New Orleans, som man kunne komme. Alligevel mødte han en kærlighed til countrymusikken, som han den dag i dag stadig mærker, når han spiller her.

“Jeg spillede i nogle små klubber i byen, men jeg var stadig ret upoleret, og egentlig ikke egnet til at stå på en scene. Derfor endte jeg ret hurtigt med at spille på gaden igen, men det sjove var, at jeg kunne tjene flere penge på at stå og spille på gågaden, end jeg kunne på at spille koncerter på klubberne. Måske var det fordi folk herovre så mig som en autentisk amerikansk folk-sanger, når jeg stod der på gaden. Folk i København og Danmark virkede meget mere interesserede i mig og mine sange, end folk hjemme i USA. Derfor elsker jeg altid at komme tilbage til Danmark.”

… og når han alligevel nu er her:

“Så skal jeg helt sikkert ud til Link Wrays gravplads (den amerikanske guitarlegende er begravet i krypten i Christians Kirke på Christianshavn – .red) og mindes ham. Han har altid været en kæmpe inspiration for mig. Måske ryger jeg endda lige en enkelt joint ved hans grav.”

 

https://www.youtube.com/watch?v=K2Llk1htTIE&t=64s
(Hvis du har tid, så se denne dokumentar om indspilningerne af albummet ‘Music City USA’)

 

Hvis du ikke har købt din billet til koncerten i Store VEGA endnu, kan du gøre det via linket nedenfor.

KØB BILLET HER!